YDYO; The Foreign Language building in the News:

Arch Daily
Architect News
Newsflow 24
The Architecture In Sight
Designcurial 

lvshedesign
Gooood

Archi Expo

e-architect

Aasarchitecture

Architizer

Archipendium

Project Information:

Location: Izmir

Year: 2015

Project design: Gudjon Thor Erlendsson for AUDB, Özlem Akın (IEU), & Michael Young from IEU

Site Architect/project manager; Hüsnü Alpan

Design Team; Yağmur Arıcı, Mehtap Altuğ,

Structural Engineers; Ardalı Ltd. Şti.

Service Engineers; Electricity : Özyavru Ltd.Şti.,  Mechanics : Egetek Ltd. Şti.
Main Contractor: Kuryap Ltd. Şti.

Control: İzmir Ekonomi Üniversitesi Denetim Ekibi / Arch. Mehtap Altuğ, Civ. Eng. Berna Kaya, Elec. Eng. Tevfik Sungur, Mec. Eng. Nadir Tahta

Client; Izmir University of Economics

Photographs: Argun Tanriverdi

 

The Language Building was a collaboration project between Thor-AUDB and Izmir University of Economics.

Copyright © Gudjon Thor Erlendsson, Özlem Akın & Michael Young

The concrete Language Building is a beautifully formed, Eight-storey, department classroom building situated in the heart of the IEU campus. It is Thor’s first academic building in Turkey. Developed by Izmir University of Economics, a nationally renowned university that is making it a point to work with renowned architects for it’s building and master-plan designs.

Our website, thorarchitects.com, offers constant original coverage of the interior design and architecture of the office, new buildings and products, and high-end real estate as well as access to the journals of the office principals and design and development advise.

The generously proportioned central staircase, which links the individual levels is a raw concrete structure with coloured handrails. These give an indication of the color coding of each level.

The ground floor hosts the main lecture hall where the architect got an opportunity to perform a design process at the very edge of architectural research. Using digital models and optimization algorithms, the space is designed to minimize reverberation times and function with no, or very little sound equipment. The space created is a folded natural cavern that inspires the students to higher goals.